I Colombia blir man mätt

IMG_0293_2

Redig lunch i Fusa!

 

Mat är något som ligger Colombianerna varmt om hjärtat och aldrig har jag blivit trugad att äta så mycket som i Colombia. Under min senaste resa var jag konstant mätt på gränsen till övermätt, Det serveras soppor, fisk, kött, ris, potatis, matbananer, platanos, bönor, korv och en hel del avocado. Gärna allt på en och samma gång, mer eller mindre i alla fall. En portion i Colombia är rejäl, här snackar vi inga sparrisar i kors med tre droppar olivolja och en flinga salt. Vi snackar mer berg med mat. Det är inga konstigheter med colombianska mått mätt.

Föreståndarinnan på barnhemmet Fana, Elena Martinez, berättade en gång för mig att några japanska turister hon pratat med undrat hur landet kunde vara fattigt när det fanns så mycket mat. Hon förklarade för dem precis som för mig att det finns mycket mat i Colombia. Min erfarenhet är densamma och då har jag umgåtts och ätit med dem som har tjock plånbok och med dem som knappt har några pengar alls. Oavsett standard har det funnits mat på bordet och portionerna har varit minst sagt rejäla. Man använder kryddor men maten är generellt milt kryddad så att man känner smaken på råvarorna.

Frukosten kan bland annat bestå av bröd, arepas med eller utan ost, tinto (kaffe utan mjölk) eller café con leche, frukt och ägg av något slag som stekt ägg eller äggröra med tomat och lök. Lunchen är oftast ordentlig med soppa, kött, fisk, potatis, ris, bönor, platano eller vad det kan tänkas vara. Middagen har ofta varit ett enklare mål bestående av chokladdryck gjord på vatten, café leche och bröd med frukt eller korv i. Eller vad de nu var! Jag har ätit mig proppmätt och till och med lagt över brödbitar och arepas på de andra familjemedlemmarnas tallrikar när de tittat bort för att jag inte pallat att äta mer. Mitt enda vittne är abuelo som lovade att inte avslöja mig. Det är vår hemlis.

IMG_0272

Lunch i Fusa, ingen går mätt från bordet.

 

IMG_0372

Utekväll i Bogotá på 440, Zona Rosa. Snack med skumpa blev det till sköna latinamerikanska rytmer.

 

IMG_0368

Lyxig postre i Andino Mall.

 

IMG_0290_2

Frukost i Fusa. Arepas och café leche.

 

IMG_0261

Platanos som tar ett oljebad.

 

IMG_0257

Frukost i Fusa. Äggröra med lök och tomat, bröd med korv och en kopp café leche. Una mañana con Hanna Montana.

 

IMG_0152

IMG_0151_2

Kaffe i Amazonas, Peru.

 

IMG_0132

IMG_0361_2

Jodå, det går även att få en kopp svart te!

 

DSC_0282

Liten sopita i Amazonas. Mangodricka i stor glasburk svalkar i hettan.

DSC_0285

Åsså maten då……

DSC_0293

Kvällsmål i Amazonas.

DSC_0294

Och en liten mojito på kvällskvisten på Amazon B&B.

DSC_0355

Peruansk lunch under en utflykt till Peru. Gott med mat innan man ska ge sig ut och fiska pirayor!

DSC_0361

Dagens lunch i Leticia.

DSC_0387

Kvällssnack i Fusa. Choklad och salta kex.

DSC_0428

Blir bjuden på lunch i Bogotá, Usaquen, av min kompis Jennifer. I soppan gömmer sig givetvis en bit ev en majskolv. Kycklingsoppa. Ris och avocado på sidan.

DSC_0412

Fikasnack i Fusa, dessa bollar är vanliga till jul. Måste ta reda på namnet, har glömt. Tog man en tugga av dem funkade de perfekt som clownnäsa sedan! 🙂

DSC_0436

Maria Paula på Crepes and waffles, där hittar man alltid något gott!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *