Att vidta säkerhetsåtgärder och resa med barn till Colombia

DSC00766

Att resa med barn är för många en utmaning i sig, att dessutom resa med barn till ett land som i många år toppat UD:s no-no-lista känns för många som en fullkomlig omöjlighet. Jag vet att många avskräcks från att resa med barn till annat än  familjevänliga all inclusive-hotell eller till en välrenommerad turistort i Thailand där halva bekantskapskretsen kan garantera barnvänlighet och komfort. Jag förstår mycket väl att man finner resealternativet bekvämt och praktiskt även om konceptet inte tilltalar mig. Vissa anser att det är meningslöst att resa med barn då de ändå inte kommer att komma ihåg något och föredrar att vänta till dess att barnen blivit äldre, andra tycker att det är bökigt. För mig är det en livsnödvändighet som till varje pris måste prioriteras. Även om barnen inte kommer att minnas alla detaljer från resan tror jag att resande i sig präglar en individ på ett positivt sätt. Nya lukter, smaker, upplevelser och rutiner kan i min värld inte upplevas som annat än positivt. För min del handlar det främst om att jag inte kan sluta resa och då får barnen helt enkelt haka på.

Att resa till Colombia är egentligen inte konstigare än att resa till någon annan plats på detta runda klot, men visst medför det en del försiktighetsåtgärder. Det är verkligen god idé att läsa på ordentligt och att hela tiden vara vaksam och försiktig. Colombianerna själva har det i blodet, men för en vanlig turist finns det försiktighetsåtgärder att vidta. Gör man det och använder sunt förnuft finns det ingen anledning till överdriven oro. Det gäller att som på så många andra platser att vistas i rätt kvarter rätt tid på dygnet. I Bogotá rekommenderar man inte turister att hänga down town kvällstid till exempel eller att vistas runt Monzeratte under veckodagarna eller att ta en taxi direkt på gatan utan att förboka. Läser man på är det svårt att undvika rekommendationerna. Att flasha med pengar, smycken smartphones och dyra assessoarer går fetbort och ökar risken för rån. Viss kan det hända att man blir rånad ändå, det vore lögn att påstå något annat, men man behöver inte be om det…

Om man är en äkta Mac Gyver finns det smarta resetillbehör som gör resan säkrare som exempelvis tunn magväska med blixtlås för pengar och pass att bära under kläder, ankel- eller vristband att stoppa pengar i och ryggsäck med gömda lönnfack. Att fördela pengarna lite varstans är definitivt en god idé som även Colombianerna anammar. Min släkting har exempelvis alltid en slant i bh:n i fall att, en annan jag känner har ofta några sedlar i skon! Olika kontokort med mindre summor pengar är alltid en fördel om man på ett eller annat sätt förlorar ett kort. Kopior och backuper på värdehandlingar både i papperskopia och i molnet är ytterligare säkerhetsåtgärder man förmodligen aldrig kommer att behöva nyttja just för att man har vidtagit dem.

I övrigt kommer man långt på sunt förnuft och genom att vara påläst. Själv har jag hittills aldrig, peppar, peppar, känt mig hotad eller orolig i Colombia. Jag har varit lite misstänksam och på min vakt men som sagt aldrig känt mig hotad, snarast oerhört välkomnad och väl omhändertagen av gästvänliga och högst nyfikna colombianer. Det är vanligt att Colombianerna själva uppmanar till försiktighet samtidigt som de vill tona ner hotbilden som presenterats i media under så många år.

Att resa med barn är heller inget som helst problem. Barn är välkomna överallt och motas med vänlighet. För den bekväme känns det kanske jobbigt att resa runt i Colombia med barn, men då är det enligt min mening förmodligen reseformen snarare än landet i sig som är ett hinder. Det finns mycket kul att upptäcka i Colombia både för stora och små och variationen och utbudet är minst sagt oerhört generöst. Djungeln i Amazonas, storstadsliv med puls i Bogotá, fantastiska vyer i kaffedistriktet, het salsa i Cali, exotiskt vajande palmer fullproppade med kokosnötter vid kustens kristallklara vatten, you name it… listan kan göras längre.

Som jag ser det finns det egentligen ingen anledning att INTE åka till Colombia. För mig är det trots orättvisor och fattigdom det vackraste landet på jorden. Det är svårt att beskriva exakt varför, man får helt enkelt åka dit och uppleva det själv.

DSC00554

 

IMG_8627

DSC00707

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *